MENU
+48 509-864-050

kolory w kuchni

4648
1

Jaki kolor w kuchni? To zależy, jaki efekt chcemy osiągnąć. 

Biały – kolor nieograniczonej przestrzeni i nieskazitelnej czystości. Przynosi spokój i dobre samopoczucie. Chętnie otaczają się nim osoby dynamiczne, otwarte na nowe pomysły. Czyli dla wszystkich kulinarnych innowatorów.

Żółty – wywołuje w nas radość i pobudza do życia. Jest najjaśniejszym kolorem, swoistym zastrzykiem pewności siebie, poleca się go osobom, które unikają podejmowania decyzji. Rozładowuje napięcia i konflikty. Także te powstające przy wspólnym gotowaniuJ

Różowy – barwa romantycznych spacerów i kolacji we dwoje. Pobudza organizm. Zjednuje sympatię, sprzyja czerpaniu przyjemności. 

Pomarańczowy – radość, młodość, nowoczesność, otwartość. Sprzyja pogodnym myślom. Przywraca chęć do życia, zwiększa motywację do działania. W takiej kuchni chce się gotować nawet po męczącym dniu w pracy.

Czerwony – barwa przywołująca gorącą, płomienną miłość. Kolor żywy, widoczny i pobudzający. Jest symbolem ognia, ciepła. Wywołuje duży efekt, przyciąga uwagę.

Niebieski – dodaje lekkości, spokoju, relaksu, pobudza do pracy. Jest symbolem zarówno lodowatej, zimowej pogody, jak i rześkiego powietrza. Sprzyja samodzielności, wspiera intuicję, ułatwia podejmowanie decyzji.

Zielony - wywołuje uczucie spokoju i bezpieczeństwa. Zieleń nie powoduje ani pasywnych, ani aktywnych odczuć. Zalecany dla nadmiernie aktywnych, mających trudności z podejmowaniem decyzji i zachowaniem jasności sądów, zwiększa optymizm, wiarę w siebie i innych.

Fioletowy – przywołuje mistyczne i zagadkowe reminiscencje. Niezwykle łagodny kolor. Ułatwia zrozumienie własnych potrzeb.

I najważniejsze - kolor musi się po prostu podobać. 

 

 

Skomentuj!